Storslaget med små medel

»Inspirerande läsning för oss alla som lätt dimper ner i en soffa.«

Imorse vaknade jag en timme för tidigt av att huvudet var alldeles fullt av skärmar, projektorer, kablar och smartboards. Det förstår ju alla att det inte går att sova med sängen full av obeslutsam teknik och kudden knölig av alla frågetecken. Utan att väcka sängkamraten smög jag upp och började göra lite fysisk träning på mattan. Det styrde undan alla stirriga tankar och jag påmindes igen om det intres- santa faktum Anders Hansen pekar på i boken ”Hjärnstark”. Modern hjärnforskning visar att motion och träning stärker hjärnan och mildrar stress och oro. Inspirerande läsning för oss alla som lätt dimper ner i en soffa och rinner ut i en kraftlös hög, för att bara bli ännu tröttare, mer nerstämda och trögare i tanken. En svettrunda på löpbandet är rena mirakelmedicinen för en utmattad hjärna!

På tal om forskning så i detta nummer får vi ta del av forskning om kulturskolan. Nyligen hölls en konferens i Wien där forskare, pedagoger och ledare samlades för att uppmärksamma aktuella utmaningar som musik- och kultursko- lorna har att hantera. Bland föreläsarna märk- tes bland andra Ann Bamford, Susanne Keuchel och Adriana di Lorenzo från Sverige.

Vi får även läsa om notläsningens sköna konst och om pedagogik för att knäcka koderna till den. Här någonstans hinner nattens teknikbattle ifatt mig. Vilken lösning för projicering är smidigast och bäst för våra nya undervisningsrum? Trådlösa smarta skärmar och puckar som gör att man kan ”casta” önskade program och dokument, duk på vägg och projektor, gammal hederlig whiteboard eller vad fungerar bäst på riktigt? Vi håller på att flytta in vår kulturskola i nya lokaler och det som var smart och klart i går, är dumt och stumt i morgon. Eller....? Du som har bra inspel på den problematiken får gärna höra av dig.

Avslutningsvis ska du inte heller missa att ta del av artikeln om musikskolan i Robertsfors och porträttet av unga musikanter i Uppsala. Det lilla sammanhanget kan fånga det storslagna och det stora livsperspektivet kan komma till uttryck med små medel.