Kulturskolan och barn på flykt - ensamkommande och nyanlända möter Kulturskolan

Projektperiod: 
1 feb, 2016 till 1 feb, 2019
Syftet med projektet är att ge ensamkommande/nyanlända unga bättre uppväxtvillkor genom kulturskoleverksamhet. Kulturskolor i 14 kommuner (första året) skall förändra och förnya sin verksamhet så att ensamkommande/nyanlända inkluderas.

Projektet sker i kommuner som har ett stort antal ensamkommande i relation till folkmängd. Det är 4 regionala delprojekt + ett specialanpassat delprojekt där Kultur i Väst har anslutit sig 2017 under år 2.

  • Skåneregionen: Simrishamn, Svalöv, Örkelljunga och Eslöv
  • Kalmarregionen: Mörbylånga, Nybro och Hultsfred
  • Gävleborgsregionen: Söderhamn, Bollnäs, Hudiksvall och Sandviken
  • Västerbotten/Norrbottensregionen: Arvidsjaur, Malå och Storuman

 

År 1: Den 11 maj 2016 ordnade Kulturskolerådet en nationell konferens i Stockholm. 

Det blev en lyckad dag med intressanta samtal och diskussioner och uppskattad närvaro av såväl Barnrättsbyrån och kulturministern.

Under den närmaste tiden uppdateras information kring konferensen och även från projektet Kulturskolan gör skillnad här på vår hemsida, på Arvsfondens hemsida samt på vår facebooksida Kulturskolan och barn på flykt.

Film introduktion till projektet och konferens Debaser Stockholm maj 2016 https://vimeo.com/179887806/2670f00ca9

Barnrättsbyrån pdf

Alice Bah Kuhnkes tal

Film Kulturskolan gör skillnad med exempel från Simrishamns verksamhet sommarkulturskola https://vimeo.com/187139243/b122c1db40

Spridning och workshops under rikskonferensen i Luleå 2016 och i Östersund 2017. 

År 2: Nationell träff januari 2017 Stockholm för regionerna.

Seminarium Östersund rikskonferensen 2017

17 nov 2017 Konferens Göteborg

Kultur i Väst under år 2

Projektet kommer att fokusera på fortbildning och konsultation. Under våren 2017 görs insamling av redan befintlig verksamhet, kartläggning av behov och erfarenhetsutbyte. Under hösten 2017 arrangeras fyra fortbildningsdagar i Västra Götaland, dit samtliga kulturskolor i regionen är inbjudna. Projektledaren Malin Aghed kommer därefter att åka runt i regionen för att hjälpa till att starta verksamhet i kulturskolan. Projektet avslutas med dokumentation i form av en handbok, i Kulturskolerådets regi.

Under Kultur i Västs barnkulturkonferensfestival PRIO 0TILL18 i september 2017 kommer Kulturskolan och barn på flykt ha en egen programpunkt. Här får du möta tidigare projektdeltagare som arbetat med sommarkulturskola, nyanlända ungdomar som berättar vad kulturen kan betyda och pedagoger som arbetar inkluderande. Läs mer här...

 

kulturskola_skillnad_ny.png