Avgiftsfri kulturskola för fler
Nya siffror visar på ett fortsatt stort intresse för kulturskolan. Verksamheten ökar både i volymer och resurstilldelning.
– Glädjande att se att ämnen som media/film och dans nu expanderar! Här sker en rejäl ökning, säger Torgny Sandgren, generalsekreterare på Kulturskolerådet
Kulturskolerådet samlar årligen in uppgifter från kommunerna. Nu publiceras siffror från 2015.
Största satsningen på barnkultur
Kommunernas kulturskoleverksamhet är landets största satsning på barns kulturutövande.
• Kulturskoleverksamhet finns i 283 av landets 290 kommuner
• Kommunerna satsar 2,2 miljarder på verksamheten (2015). Ökning med 16 procent sedan 2012 (2015 års penningvärde)
• 224 000 elevplatser i ämneskurser. Ökning med 11 procent sedan 2012
• 209 000 elevplatser i uppdrag och övrig verksamhet. Ökning med 58 procent sedan 2012.
– Spännande att kulturskolan breddar och utvecklar sin verksamhet! Vi kan tydligt se att kulturskolan är en allt viktigare plattform för barn utöver den traditionella kursverksamheten. Samverkan med skolan, sociala projekt och kulturevenemang är exempel på det, säger Inger Carlonberg, Kulturskolerådets ordförande.
Sänkta avgifter
Den vanligast förekommande terminsavgiften är 644 kronor. Det är en minskning med 3 procent sedan 2012. Högst i landet ligger Danderyd 1710 kr, Täby 1700 kr och Vaxholm 1650 kr
Avgiftsfritt i 13 kommuner
2015 är det 13 kommuner som har slopat terminsavgiften. 2014 var det 10. Kommuner utan terminsavgift:
Boden, Degerfors, Hudiksvall, Härjedalen, Luleå, Ragunda, Skinnskatteberg, Strömsund, Svenljunga, Sundsvall, Åre, Älvkarleby och Örnsköldsvik. (Nya kommuner utan avgift är Degerfors, Hudiksvall och Åre)
Media mest jämställt
Sammantaget är det 65 procent flickor och 35 procent pojkar i ämneskurserna. Den fördelningen har varit stabil de senaste fem åren. Men skillnaderna mellan ämnena är stora. Mest jämställd är media/film med 45 procent flickor och 55 procent pojkar. Minst jämställd är dansen med 89 procent flickor och 11 procent pojkar.
Mer än musik
Den stora trenden över åren är att allt fler skolor breddar sin verksamhet. Största ökningen hittar vi inom media/film som ökat med 161 procent sedan 2012. Drama/teater ökar med 29 procent, dans ökar med 28 procent och bild med 18 procent från 2012. Musiken är fortfarande dominerande med 75 procent av elevplatserna i ämneskurserna. Musiken har ökat med 6 procent sedan 2012.
Ett lotteri för barnen
Statistikens visar att verksamheten skiftar mellan landets kommuner. 7 kommuner saknar musik/kulturskola; Arjeplog, Laxå, Sorsele, Storfors, Surahammar, Torsås och Överkalix.
– För barn i vissa kommuner finns ett fantastiskt utbud och verksamhet och på andra saknas den helt. I vissa kommuner är det låg avgift, i andra väldigt hög. Man skulle kunna säga att det är lite av ett kulturlotteri för barnen. Frågan som kan ställas är om det är acceptabelt med så stora skillnader för barns möjlighet till kulturutövande, säger Kulturskolerådets generalsekreterare Torgny Sandgren.