Därför finns Kulturskolerådet! – Ledare Kulturskolan magasin nr 2 2021
Vilken är kulturskolans officiella status? Jag ställde frågan när jag för tio år sedan blev chef för Malmö Kulturskola. Vilka krav har en kommun när det gäller kulturskolan? Ytterst diffust, vilket visade sig i de stora skillnader som finns mellan kulturskolor i de olika kommunerna! Ännu mer förvånad blev jag när det var tydligt att regionen rent formellt menade att kulturskolan inte var deras uppdrag. Fick beskedet att jag inte skulle vända sig till dem, när det gäller frågor om till exempel utveckling. Inte blev det bättre när ett antal utbildningsreformer på det nationell planet visade sig hota lärartillgången inom ett antal estetiska ämnen.
Men – sedan dess har det hänt en hel del! Titta bara på det här:
- 2014 kom deklaration om Nationell strategi regeringsförklaringen – ett avgörande erkännande av kulturskolan som en viktig aktör inom kultur.
- 2016 etablerades efter förslag från kulturskoleutredningen ett statsbidrag på 100 miljoner kronor till kulturskolorna.
- 2017 togs första steget när det gäller att komma åt en del av lärarbristen genom det s k Kulturskoleklivet.
- 2018 antogs proposition om kulturskola i riksdagen.
- 2019 ingår kulturskolan i det avtal (punkt 54) som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet upprättade tillsammans för att styra landet.
Ovanstående landvinningar är resultatet av ett envist, mångårigt, ständigt pågående opinionsarbete från starten av SMOK på nittiotalet till Kulturskolerådets verksamhet idag.
Allra viktigaste framgången i arbetet för en modernare kulturskola är inrättandet av Kulturskolecentrum, vilket gett kulturskolan en statlig myndighet som har resursmässiga muskler nog att professionellt arbeta med kulturskolefrågor. Men hur professionella de än är, kan de som tjänstemän inte ha åsikter om vad regering och riksdag beslutar.
Det kan däremot vi i Kulturskolerådet! Vi är fria att tycka, och att opinionsbilda.