Konsekvenser av minskat statligt stöd till kulturskoleverksamhet
Det halverade statliga stödet (från 200 till 100 miljoner) får stora konsekvenser för ungas möjligheter till kulturutövande. En ny rapport från Kulturskolerådet visar bland annat att elevplatserna blir färre i sju av tio kommuner. 58 000 unga riskerar att förlora sin plats i kulturskolan om stödet försvinner.
Kulturskolerådets rapport bygger på en enkät som gick ut till landets kulturskolechefer och besvarades av 221 (av 286) kommuner.
Resultatet visar att kulturskolornas arbete med att utveckla verksamhet för att nå fler och bredare kommer att avstanna när statens stöd minskar. 97 procent av cheferna svarade att utvecklingsarbetet kommer att minska i omfattning. Vidare menar 12 procent av kommunerna att ett minskat statligt stöd kan få konsekvensen att elevavgifterna ökar. Resultatet visar också att kommunernas ekonomi är i en svår situation, fyra av tio kommuner bedömer att de kommunala anslagen kommer att minska.
– De statliga pengarna används i huvudsak för att anställa lärare så att fler unga kan få bättre möjligheter till kulturutövande. Genom stödet nås nya målgrupper och det vore väldigt trist om förutsättningarna för detta försvinner. Statens minskade stöd kommer också i en situation då kommunernas ekonomi är ansträngd vilket är väldigt problematiskt, säger Torgny Sandgren som är Kulturskolerådets generalsekreterare.
Statens Kulturråd har i sitt budgetunderlag till regeringen påpekat att de senaste årens förstärkning genom statliga utvecklingsbidrag till kulturskolan har bidragit till att bredda verksamheten i både uttryck och målgrupper. I Kulturrådets sammanställning av kulturskolornas användning av bidraget under 2021/2022, när 200 miljoner kronor fördelades, framgår att kommunerna har med satsningar bekostade av bidraget nått över 81 000 barn och ungdomar. 58 000 av dessa bedöms vara unga som inte tidigare varit inskrivna i kulturskolans verksamhet.
– Vi är glada för att Statens Kulturråd delar vår uppfattning att det statliga stödet ska vara kvar även i framtiden. Nu har de i sitt budgetunderlag till regeringen påpekat detta och vi hoppas att Kulturministern hittar en lösning så att bidraget till kulturskoleverksamhet kan permanentas, säger Torgny Sandgren.
Statsbidraget till kulturskoleverksamhet infördes 2016. Bidragets summa har varierat mellan åren. 2020 fördelades 100 miljoner kronor för att under 2021 och 2022 öka till 200 miljoner kronor, för att under 2023 återigen vara 100 miljoner kronor. Från 2024 ser det ut som att bidraget försvinner helt.
Statens Kulturråds budgetunderlag för 2024 till 2026
Kontakt:
Torgny Sandgren, Kulturskolerådets generalsekreterare
E-post: generalsekreterare@kulturskoleradet.se
Tfn. +46706717946