Kulturskolan, politik, ekonomi
Tisdagen den 8 november presenterade regeringen sin budget. Det statliga stödet till kulturskolan halveras, från 200 miljoner till 100 miljoner. Hur det blir från 2024 är i skrivande stund oklart.
Kulturskolerådet beklagar denna utveckling och har agerat kraftfullt. Vi har tagit dialog med politiker i riksdagens kulturutskott, vi har kontaktat medier, vi har informerat om konsekvenser och vi har också skrivit en debattartikel som publicerats i Dagens Samhälle den 24 november. Statsbidragets betydelse och konsekvenserna för barn måste tydliggöras innan riksdagen beslutar om budget den 13 december.
Låt oss vara tydliga: skulle bidraget slopas helt är det inte ett ekonomiskt beslut utan ett ideologiskt. Om det bara finns ett uns intresse för barn och kultur går det inte att missförstå betydelsen av de statliga utvecklingspengarna och de nya strukturer de har skapat: regionala samarbeten som tillåter barn att träffas över kommungränserna, en nationell satsning på El Sistema och hundratals andra effektiva, vägvinnande projekt för Sveriges barn och unga. Skulle regeringen välja bort allt detta är det ett tungt ideologiskt beslut.
Ekonomiskt handlar det om pengar motsvarande bygget av 3,3 kilometer motorväg, eller en knapp myriaddel (1/10 000) av statsbudgeten.
Vi vet att det finns goda krafter inom regeringspartierna som är mot ett slopat statsbidrag
– nu är det dags för er att häva upp er röst!
Samtidigt som regeringen presenterar budget nås vi av nyheten att i Örnsköldsvik planeras en budgetminskning av kulturskolan med 5 miljoner, dvs drygt 25 procent. På 90- talet minskade antalet barn i kulturskolan med just 25 procent. Låt oss ta i hand på att det inte får hända igen!
