Låt inte myndigheter förstöra barns kulturutövande
Regeringens utspel om att alla barn ska ha goda möjligheter att gå i kulturskola får inte bara bli tomma ord. Det skriver Kulturskolerådets ordförande Jalle Lorensson i Dagens Samhälle.
Skolinspektionen har landat i beslutet att barn inte ska få delta i kulturskolan under skoltid och hotar med böter för de kommuner som inte viker sig. Kulturskolerådets nya kartläggning visar att hälften av landets kommuner drabbas och särskilt de i glesbygden. Sammantaget riskerar 25 000 barn att stängas ute från kulturskolan på grund av statliga beslut.
Hur är det förenligt med regeringens politik och överenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna? I statsminister Stefan Löfvens (S) regeringsförklaring och i 73-punktsprogrammet ska ju alla barn ha goda möjligheter att gå i kulturskola. Vad hände med de ambitionerna?
Kulturskolorna har varit framgångsrika de senaste åren; fler elever, bredare utbud, breddat deltagande samt ett ökat nationellt ansvar och engagemang. Varje vecka deltar runt 200 000 barn i kommunernas kulturskoleverksamhet.
Verksamheten betyder mycket och spänner från demokratibyggande inslag till unika personliga framgångar, Grammis- och Oscarsvinnare. I varje svenskt orkesterdike sitter professionella musiker med en bakgrund i kulturskolan som utgör en grund för hela det ekosystem som svenskt kulturliv i hög grad är beroende av.
Gislaveds kommun fick besök av Skolinspektionen som ville stoppa kulturskolans arbete. Myndighetens beslut innebär att eleverna inte längre får delta i musikskolans undervisning under skoltid och kommunen riskerar vite på 500 000 kronor.
Här har vi en rejäl utmaning i relation till den praxis vi haft i Sverige sedan årtionden. Hur och när kulturskoleundervisning kan ske brukar lösas med berörda parter lokalt. Men Skolinspektionen menar att det strider mot skollagen och dess intentioner.
Ansvariga myndigheter och juridisk expertis menar att skollagen måste justeras om frågan fortsatt ska kunna avgöras lokalt. Är regeringen eller oppositionen beredda att ta ansvar och ändra lagen? Svaret är nej. Enligt Kulturskolerådets enkät är det bara Centerpartiet som kan tänka sig att justera skollagen.
Andra länder har också många glesbygdskommuner, till exempel våra nordiska grannländer. Danmark har en skollag som möjliggör deltagande i kulturskola under skoltid. Varför kan Danmark men inte Sverige?
Riksdagen antog 23 maj 2018 en proposition, med mål för den statliga politiken för kulturskolan, som bland annat ska främja en mer tillgänglig och jämlik kulturskola av hög kvalitet i såväl utbud som undervisning. Den ligger väl i linje med att barnkonventionen blir lag från 2020.
Nu vill vi se handlingskraft. Regeringens utspel om att alla barn ska ha goda möjligheter att gå i kulturskola får inte bara bli tomma ord. Då drabbas nämligen tusentals barn.