Vad sade politikerna före valet?
Vad händer nu efter valet? Kommer de 200 miljonerna att finnas kvar? Finns det hopp om en Kulturskolelag? Var står partierna när det gäller kulturskola på skoltid? I våras intervjuade jag kulturtalespersonerna för de åtta riksdagspartierna (se på www.kulturskoleradet.se). Här följer en enkel redovisning av svaren:
Kulturskolelag
Efter att den socialdemokratiska partikongressen slutligen sa NEJ, är det bara Miljöpartiet som säger ett klart JA i frågan. En framgång känns avlägsen, även om ett par partier inte utesluter en lag i framtiden. Socialdemokraterna vill ha en ny utredning om kulturskolan, där ett förslag om lag kan dyka upp på nytt. Vi från vår sida ger inte upp!
Kulturskola på skoltid
Uppenbarligen känner partierna till konsekvenserna av Skolinspektionens beslut. Alla partier bär på en vilja att lösa frågan, men det finns en uppenbar motvilja mot att gå in och ändra i skollagen. Här är det svårt att få konkreta svar för en generell lösning. ”Det måste gå att lösa lokalt” är ett vanligt svar, vilket inte hjälper kommuner där ”kulturskola på skoltid” redan förbjudits. Snabbaste vägen till en lösning är att en domstol visar att Skolinspektionen tolkar lagen för snävt.
Privata aktörer eller endast kommunala?
Här följer svaren partiernas placering på vänster/höger-skalan, men inget parti föreslår enbart kommunala eller enbart privata kulturskolor. Alla betonade kommunens ansvar för att upprätthålla en fungerande kulturskoleverksamhet.
Statligt utvecklingsbidrag (idag 200 miljoner)
Efter att några av allianspartierna tagit bort det statliga bidraget till kulturskolan finns nu en helt annan enighet om statligt bidrag till kulturskolan. Kristdemokraternas representant säger rent ut vi ”gjorde ett misstag, men vi har rättat till det”. Partierna längre vänsterut på skalan är tydliga med att de vill att bidraget höjs. Det finns alltså anledning till en försiktig optimism när det gäller framtida pengar från staten.
Låt oss arbeta för fyra goda år för Sveriges barn och unga!