Vad vill Moderaterna med kulturskolan?
En ny nationell strategi för kulturskolan antogs under den tidigare regeringen. Den innebar statsbidrag, startskottet för Kulturskolecentrum och lanseringen av Kulturskoleklivet. Men sedan i höstas har vi en ny regering. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna regerar med stöd av Sverigedemokraterna. Vad vill det nya regeringsunderlaget med kulturskolan? Finns det planer på en annan inriktning än den som slagits fast? Vi frågade de fyra partiernas representanter i kulturutskottet vad just deras parti har för planer för Kulturskolan i framtiden.
Kristina Axén Olin, M
Är kulturskolan viktig?
– Ja, den är otroligt viktig. För mig är kultur ett ordlöst språk som ger så fantastiskt mycket för individen. Det handlar också om samhörighet och gemenskap, i förlängningen om demokrati och delaktighet. Kulturen har en väldig kraft.
Vad ser du för utmaningar för kulturskolan framöver?
– En viktig fråga är att få fler att hitta till kulturskolan. För dem som har barn i kulturskolan känns det så självklart, som att det är något alla barn tar del av. Men det är faktiskt bara 10 procent. Det tycker jag att vi pratar för lite om. Jag vet att man jobbar med detta och att man nått fler, men statistiken är fortfarande tydlig – det är i första hand barn till svenskfödda, högutbildade föräldrar som går. Här behövs förändring.
Hur ser du på den nationella politiken för kulturskolan?
– Utvecklingsbidraget som ligger på 100 miljoner är viktigt, det är därför det är kvar. Det ska användas bland annat till detta att hitta nya grupper. Men i sammanhanget, om man tittar på hur mycket kommunerna lägger på kulturskolan, så är dessa miljoner en väldigt liten del. Jag tror dock att de sänder en viktig signal, om att det är något som är prioriterat. Det ska man inte underskatta.
På vilket sätt kan staten bäst stötta kommunernas kulturskoleverksamhet?
– Kulturskolan är en kommunal uppgift, det är en uppdelning vi gjort i Sverige. Men från vår sida kan vi också påverka. Satsningen på kultur- och fritidskortet är en sådan satsning. Det ska innehålla ett värde som kan användas som betalning för fritidsaktiviteter för barn och unga i åldrarna 8–16 år. Vi hoppas att det ska hjälpa så att fler kan ta del av det kulturskolan erbjuder. Det ska inte vara ekonomiska skäl bakom att man inte kommer till kulturskolan.
Vad har du själv för relation till kulturskolan?
– Jag är själv musiklärare och för mig har musiken betytt allt. Jag har inte själv jobbat inom kulturskolan men lett körer och varit pianolärare via studieförbunden. Så jag har ändå sett vad musiken kan göra med barn och elever. Hittar man något man trivs med och är bra på så spiller den energin och stoltheten över på skolgången i övrigt.
Intervjun är gjord av Johanna Olsson.
