Vad vill Kristdemokraterna med kulturskolan?
En ny nationell strategi för kulturskolan antogs under den tidigare regeringen. Den innebar statsbidrag, startskottet för Kulturskolecentrum och lanseringen av Kulturskoleklivet. Men sedan i höstas har vi en ny regering. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna regerar med stöd av Sverigedemokraterna. Vad vill det nya regeringsunderlaget med kulturskolan? Finns det planer på en annan inriktning än den som slagits fast? Vi frågade de fyra partiernas representanter i kulturutskottet vad just deras parti har för planer för Kulturskolan i framtiden.
Roland Utbult, KD
Är kulturskolan viktig?
– Ja, den är oerhört viktig för barn och ungas utveckling, både musikaliskt och personligt.
Vad ser du för utmaningar för kulturskolan framöver?
– Utmaningarna är flera, men en stor utmaning är lyckas rekrytera kompetenta lärare som vill vara kvar. Jag tror att en viktig del där är att låta lärare och rektorer på varje skola avgöra om elever ska kunna gå ifrån ordinarie undervisningen några minuter för att delta i kulturskoleverksamhet. Att vara mer flexibel i den frågan skulle göra att lärarna i kulturskolan slapp att jobba så mycket kvällstid. Jag vet att många lämnar just på grund av det, att de vill kunna vara hemma med sin egen familj på kvällen.
Hur ser du på den nationella politiken för kulturskolan?
– I första hand är det en kommunal angelägenhet. Därför ska tyngdpunkten av ansvaret ligga där. Men utöver det så skickar vi i dagsläget 100 miljoner i statsbidrag till kulturskolorna och det tycker jag ska vara kvar. Under pandemin utökades stödet och blev då 200 miljoner. Men nu, efter att pandemin är slut, är vi tillbaka på 100 miljoner som tidigare.
Jag tycker det är viktigt att dessa pengar finns kvar och jag har inte fått några indikationer på att de andra partierna skulle ha en avvikande åsikt i frågan.
På vilket sätt kan staten bäst stötta kommunernas kulturskoleverksamhet?
– Nu har vi ju de här miljonerna i statsbidrag som extrapengar, men även kultursamverkansmodellen som fördelar stöd till föreningar och aktiviteter ska kunna ge stöd till kulturskolan.
Jag tycker att det är rimligt att pengarna används som nu, till att nå barn som inte annars hittar till kulturskolan. Men jag tycker det ska vara upp till varje kommun att satsa på det som man behöver just där.
Vad har du själv för relation till kulturskolan?
– Jag har arbetat som lärare i många år, både på högstadium och på gymnasium, och på nära håll sett hur kulturskolan arbetar och hur oerhört viktig den är för barns och ungas utveckling. Jag har dessutom två söner som båda arbetar som musiker. Där vet jag att de engagerade och duktiga lärarna i kulturskolan spelade en viktig roll.
Intervjun är gjord av Johanna Olsson.
