Var kommer barnen in? – ny rapport från Kulturskolerådet
Kulturpolitiken ska prioritera unga men Kulturskolerådets nya kartläggning visar något annat. Huvuddelen av de offentliga kulturpengarna går till vuxna. Kulturpolitikens prioriteringar bör också synas i hur resurserna faktiskt fördelas.
Under 2020/2021 tog Kulturskolerådet initiativ till att kartlägga i vilken mån unga under 19 år som var prioriterade i den offentligt finansierade kultursektorn. Bakgrunden var att det var svårt att hitta sammanställningar som visar på faktiskt utfall på statlig, regional och kommunal nivå. En kartläggning genomfördes av Nilsson & Månsson AB, på uppdrag av Kulturskolerådet, där resursfördelning under 2019 analyserades. Resultatet från kartläggningen samt Kulturskolerådets bedömningar och förslag finns nu samlade i denna rapport. Kartläggningen visar att det är svårt att på ett enkelt sätt få klarhet i hur stor andel av den statliga, regionala och kommunala kulturverksamheten som går till barn och unga. Statistiken och system för uppföljning har brister. Resultatet bygger därför både på befintlig statistik och underlag samt bedömningar från berörda aktörer.
Rapportens resultat visar att det är kommunerna som satsar mest på unga, 52 procent av resurserna bedöms vara riktade till barn och unga. Musik- och kulturskolor samt bibliotekens ungdomsverksamhet är betydande lokala aktörer. På den regionala nivån utgör ungas andel knappt 36 procent. Analysen av den statliga nivån visar att det är svårt att göra en bedömning för ungas andel av resurserna, utifrån det urval som gjorts visar resultatet på lägst fyra procent (Nämnden för hemslöjd) och högst 100 procent (Unga klara). Kulturskolerådets bedömning är att ungas andel av kulturens resurser på den statliga nivån är cirka 24 procent och väsentlig lägre jämfört med den regionala och kommunala nivån. Kulturskolerådets slutsats är att instruktioner och system för att kunna följa utfall och ungas andel av kulturens resurser behöver stärkas.
– Vi bedömer också att det behövs kvantitativa mål, det vill säga en politisk målsättning med vad det betyder att prioritera unga. Vi kan också konstatera att de regler som styr statens stöd till regional kulturverksamhet behöver utvecklas så att barn och unga kan involveras inom samtliga konstområden och alla delar av kulturens ekosystem, säger Torgny Sandgren generalsekreterare Kulturskolerådet.