Stäng

Kulturskola och psykisk hälsa

Kulturskolerådet vill med projektet ge fler unga bättre uppväxtvillkor genom att främja psykisk hälsa med kulturskolan som resurs.

I satsningen får kulturskolor i cirka 30 kommuner i tre regioner pröva nya metoder och arbetssätt, exempelvis 'Kulturskola på recept', som handlar om att elever med psykisk ohälsa får förtur till kulturskolan. Genom att undersöka målgruppens behov kan projektet se till att kulturskolan är en plats där rätt stöd finns.

En viktig del av projektet är också att involvera ledningen för att säkerställa att det går att bedriva en stöttande undervisning. Genom erfarenhetsutbyten och ett bättre samarbete med Elevhälsan, föreningar och andra institutioner ska kulturskolorna bli en bättre förebyggande och främjande aktör för att minska psykisk ohälsa bland unga.

I projektet deltar kulturskolor från Norrbotten, Västerbotten och Södermanland. Deltagande kommuner och aktörer arbetar lokalt och samarbetar både regionalt och nationellt för att ta del av varandras erfarenheter och testa nya arbetssätt och metoder. Kulturskolerådet ansvarar för spridning av erfarenheter och metoder till övriga kommuner och det civila samhället.

I filmerna här intill får du veta mer om projektets olika delar. I Norrbotten heter verksamheten Kulturstark och i Västerbotten Kultur för Hälsa. Dans för hälsa finns som metod i samtliga deltagande regioner, och i Södermanland finns lägret Dream Camp som nu börjar spridas till fler regioner. Västerbotten skriver så här om sin film:
Kulturskolorna i Västerbotten arbetar på flera olika sätt såväl individuellt som i grupp för att stärka den psykiska hälsan hos barn och unga. I filmen får vi se exempel på hur deltagarna utforskar och uttrycker sina känslor i olika kulturformer i både tätort och glesbygd. Med humor och allvar som ledord jobbar ungdomarna i grupper tillsammans med trygga ledare. 

Projektet blev under 2022 utvalt som ett av Arvsfondens särskilt intressanta så kallade spridningsprojekt. Kontakta oss gärna för mer information!

Kontaktperson Kulturskolerådet:
Camilla Freedman
camilla@kulturskoleradet.se

Kontaktpersoner Södermanland:
Erik Kristoffersson
erik.kristoffersson@vingaker.se

Fred Sjöberg
fred.sjoberg@vingaker.se

Kontaktperson Västerbotten:
Christer Olofsson
Colkultur@outlook.com

Kontaktperson Norrbotten:
Anna-Karin Hagström
anna-karin.hagstrom@pitea.se

 

LÄS MER OM PROJEKTET I SÖDERMANLAND:

- Halvtidsrapport 220915

LÄS MER OM PROJEKTET I VÄSTERBOTTEN:

- Inslag i Sveriges Radio P4 Västerbotten januari 2021
- Information från Sorsele kommun
- Information från Skellefteå Kommun
- Projektet i Robertsfors - Musikskolan satsar på psykisk hälsa

LÄS MER OM PROJEKTET I NORRBOTTEN - KULTURSTARK
Den 16-17e augusti 2021 höll Norrbottens kulturskolor webinarium om deras satsning Kulturstark, där tolv kulturskolor gått ihop i region Norrbotten för att främja arbetet mot ungdomars psykiska hälsa.
Se webinaret i efterhand här: Kulturstarks årliga webinarium 2021 - Norrbottens Kulturskolor

 

Kontaktperson: 
Torgny Sandgren