Arkiv

ÅSIKTDebattören: Att skära ner på barn- och ungdomskultur är oacceptabeltDetta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Fattiga Ragunda hade blomstrat om de fått behålla sina vattenkraftspengar. Men nu går pengarna in i statskassan och ut till förmögna kommuner.

Kritiken växer mot förslaget att slopa de särskilda statsbidragen till landets kulturskolor. Sörmlands kulturskolechefer hävdar att skolorna tack vare bidraget har nått 3 000 fler barn och unga.

Adriana Di Lorenzo Tillborg Metro publicerad: 18 dec 2018 · 08:11

I förra veckan beslutade en majoritet i riksdagen att rösta för moderaternas och kristdemokraternas förslag till drastiska nedskärningar i de statliga anslagen till kulturskolan.

Kulturskolecheferna i Västmanland är mycket kritiska till besparingarna på kulturskolan som finns i den nya statsbudget från Moderaterna och Kristdemokraterna som klubbats igenom.

Dagens ETC sammanfattar – här är konsekvenserna av M/KD:s budget.

Den grönblåa budgeten slår hårt mot kulturförvaltningen. Nu protesterar Lärarförbundet mot de kommande nedskärningarna av Kulturskolans anställda och lokaler.

Kultur Föräldrar och barn ska under tisdagen besöka SDN Västra Göteborgs nämndmöte för att protestera mot förslaget att lägga ner El Sistema.

Nedskärningarna i M+KD-budgeten som riksdagen antagit slår hårt mot kulturen. Barnen drabbas när pengar till populära musikskolor dras in, skriver lärarutbildaren Helena Wattström.

På kvällens möte med Stockholms stads kulturnämnd beslutade den blågröna majoriteten att säga upp hyresavtalet för Kulturskolans lokaler i Hässelby gård.

Kulturskolechefer i Västmanland är oroade över minskade bidrag. Men riksdagsledamoten Åsa Coenraads (M) menar att kulturskolorna i själva verket kan få mer pengar med nya statsbudgeten.

El Sistemas musikverksamhet på Frejaskolan och Vättnedalsskolan i Tynnered kan komma att drabbas av två miljoner kronor i nedskärningar nästa år.

Solveig Hagström, Kulturchef och Kulturskolans rektor på Hammarö kommun är både förtvivlad och känner en stark oro över nedmonteringen av kulturverksamheten i kommun.

Kultur Under tisdagskvällen besökte föräldrar och barn SDN Västra Göteborgs nämndmöte för att protestera mot förslaget att lägga ner El Sistema.

Kritiken växer mot förslaget att slopa de särskilda statsbidragen till landets kulturskolor. Sörmlands kulturskolechefer hävdar att skolorna tack vare bidraget har nått 3 000 fler barn och unga.