Arkiv

Tidigare har kultur för, av och med barn och unga prioriterats i budgetsammanhang men nu riskeras även det att minska, skriver Eric Sjöström på El Sistema.

Barns och ungas tillgång till kultur hotas. Det är rubriken på debattartikeln i Metro skriven av El Sistemas styrelseordförande Eric Sjöström, som

Alliansen och miljöpartiet har gjort kraftiga neddragningar på Stockholms stads kulturbudget. Nedskärningarna börjar nu märkas i verksamheterna.

Albumet, vila i frid, heter det i streamingeran. Allt färre även i den mogna publiken lyssnar på hela album utan fokuserar på enstaka spår.

Östra Göinge musikskola har fler elever än på många år och på lördagen gav de en unik konsert med Osby musikskola i Snapphanehallen. Temat var kvinnliga pionjärer inom populärmusiken.

Det har varit stor efterfrågan på att kunna utöva kultur i Sorsele. Nu möter kommunen efterfrågan och öppnar en kulturskola i höst.

Planerna för hur Stockholm stads kulturliv ska bantas, fortsätter. Nu är det klart hur många tjänster som försvinner från Kulturskolans dans- och teaterscener.

På onsdagsmorgonen lämnade finansminister Magdalena Andersson in regeringens vårändringsbudget till riksdagen.

50 miljoner kronor återförs till kulturskolan. Det blev förslaget när regeringen i dag lade fram sin vårbudget.

Personal i Kulturskolan tvingas nu lämna verksamheten. Det står klart efter interna förhandlingar mellan facket och förvaltningen.

Regeringen vill återinföra ett statligt bidrag till de kommunala kulturskolorna.

Regeringens vårbudget återinför 50 miljoner kronor till de kommunala kulturskolorna, hälften av de 100 miljoner kronor som M och KD tog bort i sin budget.

Emma Engström som är Kulturredaktionens politiska reporter kommenterar den kulturella ändringsbudgeten.

Idag presenterades vårändringsbudgeten där regeringen avsätter 50 miljoner kronor till kulturskolebidraget för andra halvåret 2019.

Under onsdagen presenterades vårändringsbudgeten där regeringen avsätter 50 miljoner kronor till kulturskolebidraget för andra halvåret 2019.

Under onsdagen presenterades vårändringsbudgeten där regeringen avsätter 50 miljoner kronor till kulturskolebidraget för andra halvåret 2019.

Under tisdagen presenterade regeringen vårbudgeten. Där återinförs kulturskolebidraget som togs bort i höstas, men det är bara halva beloppet som är tillbaka.

I vårändringsbudgeten för 2019 som regeringen presenterade idag så återinförs bidrag på 50 miljoner till kulturskolorna.

Ragna Fagelund är grundare till musikförskolan i Danderyd. Foto: Börje Peratt

Ung kultur är nytt koncept för Täby kulturskola som införs från januari 2020 med gruppundervisning, samarbeten mellan olika kulturuttryck och bredare kulturutbud för Täbys barn och unga.

Sidor