Arkiv

Politikerna i Malå har bestämt att det inte ska kosta något att ha sitt barn i kulturskolan. Beslutet hänger delvis ihop med att barnkonventionen nu blivit lag.

Gullan Bornemark har skrivit runt 400 sånger och är en pionjär inom den svenska musikhistorien. Vem kan inte sjunga med i "Sudda sudda" eller "Min kära lilla ponny"?

Linneateatern inledde sitt 40-årsfirande med folklustspelet Söderkåkar.

Skolinspektionen fyller en viktig funktion som kontrollmyndighet. Ibland undrar jag dock vad Skolinspektionen håller på med och om inte paragrafrytteriet går lite väl långt.

Kulturskolorna kan spela en viktig roll i arbetet med barnkonventionen som är lag från i år, enligt kulturskolechefen i Vingåker Fred Sjöberg.

Kulturskolan vill under våren etablera samarbete med Fryshuset och fritidsgården Mejeriet - detta för att nå ut med kultur till nya ungdomsgrupper.

Regeringen beslutade den 19 december att fortsätta finansiera Kulturskoleklivet vid HSD med 1 856 tkr för år 2020, varav 600 tkr för fortsatta utvecklingskostnader för samarbete med kulturskolan oc

Neddragna jalusier på Sjöängen när kultur- och fritidsförvaltning försvinner. Foto: Alf Anneborg

Kulturskolan i Umeå provar på nya ämnen som nycirkus, slöjd, stand up och film.

För 2020 en besparing på strax under tio procent. Senare kanske ännu mer. Sundsvalls Kulturskola får det tufft framöver. För året ska det inte bli alltför kännbart för eleverna.

Just nu övar artisterna i Järfälla för fullt inför årets lokala upplaga av Funkisfestivalen. "Det lommer bli bättre än Melodifestivalen", säger konferencieren Anders Cederin.

Unga mår allt sämre. Vi är den grupp som är mest drabbad av psykisk ohälsa och engagerade unga är särskilt utsatta.

I januari möter traditionsenligt Gävle Symfoniorkester dirigentelever från Kungliga Musikhögskolan. Kerstin Monk skriver här om vad som krävs för att slå igenom som dirigent i dag.

Kunnskapsdepartementet, Norsk kulturskoleråd och KS arrangerade ett norskt nationellt seminarium om kulturskolan i Oslo den 10:e december 2019. Representanter från HSD deltog med ett inlägg.

Oj! (15 jan, 2020)

Det svenska musikundret är ett begrepp som har varit aktuellt under flera årtionden. Från Abba till Avicii och vidare till nyheter som vi inte ens är medvetna om just nu.

Livsstil Roger Carlsson är stämledare och ansvarig för slagverkssektionen hos Göteborgssymfonikerna. Den klassiska repertoaren ser han som en kulturgärning i dagens stora utbud av musik.

Inte fullt lika jäkligt som man först befarade. Så sammanfattar det politiska styret när man under tisdagen presenterade sitt budgetförslag.

Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun har beslutat att höja terminsavgifterna för Kulturskolan Garnalia – från nuvarande 750 till 1.000 kronor för grundkurser och från 1.300 till 1.550

Utbildning Nyskriven föreställning på Konserthuset. Göteborgs Symfoniker samarbetar med barn och unga från olika skolor i Göteborg.

Kulturskolans utbud av kurser varierar kraftigt, både i landet och i Kalmar län.

Sidor