Bygg för skapande

 Förmågor måste tränas, och var tränas de bättre och med mer lust än i kulturskolan?

Som nyvald ordförande för Kulturskolerådet ser jag det som ett viktigt uppdrag att visa på hur avgörande viktig den svenska kulturskolan är för barn, unga och samhället. I mitt uppdrag ingår också att visa varför kulturskolan, utan jämförelse, växt till den mest betydande satsningen på barnkultur i den kommunala sfären efter biblioteken. Varje år väljer lokala kommunpolitiker att satsa över 2,5 miljarder på att barn och unga ska få måla, filma, spela teater, sjunga och spela instrument.

Satsningen på kulturskolan är egentligen självklar. I alla framgångsrika kulturer har det funnits en insikt om att det är barnen och de unga som bär upp det framtida samhällsbygget. För att klara skola, vård och omsorg måste det finnas en ny generation beredd att bidra med rätt förmågor för den nya tidens utmaningar. Utmaningar som inte alltid kräver mängder
av muskelkraft men högkreativa hjärnor och skärpta sinnen.

Förmågor måste tränas, och var tränas de bättre och med mer lust än i kulturskolan? Var finner barnet modet att framträda om inte på kulturskolans teaterscen, var testas samarbets- förmågan om inte i orkestern där allt ska ske samtidigt räknat på millisekunden? Fokus, koncentration, inlevelse, utlevelse, behärskning, och förmågan att tycka att man faktiskt är duktig. Allt det där tränas upp i kulturskolan.

Sverige vinner inte PISA-undersökningen men däremot visar undersökningar att vi har världens mest kreativa land. Vi gillar ny teknik, nya idéer och räds inte förändring. I Sverige hyllar vi kreativitet. Det gör också USA och allra mest på Oscarsgalan. Ludwig Göransson vann där sin första Oscar för originalmusiken i filmen »Black Panther«. Ludwig Göransson kommer från Linköping och är sedan i våras ambassadör för Linköpings Kulturskola, en plats där han fick möjligheten att finna, utforska och utveckla sina sagolika musikaliska gåvor.

Bygg fler kreativa platser som Linköpings kulturskolas, omfamna ännu fler unga och dubbla gärna resurserna – för en fungerande framtids skull!