Framtidens Musikpris - Nytt pris lyfter de som står bakom

När priser skall delas ut inom kulturområdet är det ofta för lång och trogen tjänst, publika eller konstnärliga framgångar. Nu kommer priset som skall synliggöra de som idag skapar framtidens stjärnor.

– Vi vill lyfta fram människorna bakom ”det svenska musikundret”, berättar Esbjörn Mårtensson på Riksförbundet Unga Musikanter (RUM).

Framtidens Musikpris delas ut på Swedish Music Hall of Fame i Stockholm i augusti och har tre kategorier:

• Enastående pedagogisk gärning (det kan vara en musiklärare, en organisation, en skola som har ett nyskapande pedagogisk koncept men även eldsjälar som har haft modet att hjälpa andra med musik.)

• Bästa Ungdomsinitiativ (uppmärksamma satsningar som görs av och med unga. Det kan vara allt från enskilda konserter till festivaler och föreningar som bedriver en viktig verksamhet.)

• Nyskapande och innovativt projekt (till exempel en ensemble, band, grupp eller organisation som har det där extra och som skapar ny musik i nya konstellationer som ger gemenskap och samspel.)

RUM, Kulturskolerådet och Swedish Music Hall of Fame fanns med från början i satsningen. Nu har även åtta andra organisationer fattat intresse och vill stödja priset: Spotify, Svensk Scenkonst, SYMF (Sveriges Yrkesmusikersförbund), SKAP (Sveriges kompositörer och textförfattare) Musikförläggarna och Statens Musikverk. Alla kommer att skicka varsin representant till den jury som ska utse pristagarna.

Nomineringen är nu öppen. Du kan gå in redan idag på www.framtidensmusikpris.se och föreslå vem du tycker ska få priset,

Prisutdelningen kommer att ske på Swedish Music Hall of Fame på Djurgården i Stockholm. Swedish Music Hall of Fame är en samlingsplats för Sveriges populärmusik med utställningar om musiker, låtskrivare, artister, producenter eller andra som har haft betydande inflytande. I samma byggnad ryms ABBA The Museum.

Pristagarna får förutom äran och uppmärksamheten i media också en summa pengar. Hur mycket är fortfarande hemligt.

Läs mer: www.framtidensmusikpris.se

Esbjörn Mårtensson