Kulturskolan och äppelträdet. Ledare i Kulturskolan Magasin nr 3 2020

Kulturskolan och äppelträdet
”Om jag visste att världen skulle gå under imorgon, skulle jag ändå plantera mitt äppelträd idag.”

Läs tidningen här: https://www.kulturskoleradet.se/sv/verksamhet/kulturskolan-magasin

Voltaires berömda ord är mer aktuella än någonsin. Aldrig tidigare tror jag att så många i samhället samtidigt upplevt samma spöklika känsla av overklighet, åtminstone inte sedan världskrigen. Viruset, Corona, pandemin, COVID-19, har snabbt ändrat på förutsättningar, kullkastat planer och tvingat fram nya prioriteringar.

I vår egen värld har det inneburit att Kulturskoledagarna transformeras till en betydligt mindre digital variant. Beslutet var självklart och det har också varit väldigt uppskattat att maten alla betalat för kunde skänkas till Stadsmissionen, men visst var det trist att konferensen inte blev av i Solna.

Ute i verksamheterna rapporteras det om undervisning är svår att genomföra med hög frånvaro av såväl lärare som elever. Föreställningar och evenemang som ställs in som barn och unga längtat efter, övat inför och som skulle fungera som grand finale för vårens aktiviteter. Men är då denna vår helt förlorad eller finns det kanske redan ett litet äppelträd planterat -  i Voltaires anda?

Jo, men över hela landet växer de digitala undervisningen fram! Förr var digitalt för det mesta lika med ljud som lät anka, bilder utan djup och resultatet var förknippat med eländig lågbudget medan priserna var de motsatta. Nu är det tvärtom! För rimliga pengar nås, tja…åtminstone semiprofessionell nivå. Och nu har det tagit fart på allvar i kulturskolevärlden. Appar som visar ansikte, händer och noter samtidigt, trumlärare som vandrar genom staden och berättar att puls existerar överallt, danslärare som åskådliggör koreografin genom en filmappen, dramaövningar, mangateckning o s v. Jag ser en pedagogisk uppfinningsförmåga och en upptäckarglädje, jag ser mod och beslutsamhet, och bäst av allt…barnen och de unga svarar tillbaka, och därmed pågår kulturskola just i detta nu. Ett första äppelträd är planterat!

Efter pandemin, kommer barn och unga vara de första som kräver det vanliga, roliga livet tillbaka. Låt oss inom kulturskolan vara där för att ännu en gång räcka över verktygen för ett rikare, roligare liv!

Jalle Lorensson SV (Foto: Anders Roos)