Utmanande silverprat

Att stå inför utmaningar som det inte är självklart att man klarar av, kräver aktiva val i tanken för att undvika tveksamhetsträsket

Om man tar ett silver i OS, är man då näst bäst i hela världen i den sporten de närmaste fyra åren? Jag tittar med intresse på det svenska fotbollslaget som just tagit silver. Något har fängslat mig med dem. När reportrar efter deras olika matcher försökt få dem att prata om det som inte fungerat och om tvivel på fortsatt framgång, vänder spelare och tränare svaret till vilka möjligheter och positiva kvaliteter laget tillsammans har. Dessa proffsiga unga människor har tränat hårt, skapat målbilder bortom ordet lagom med en medvetenhet om att det är bara genom hårt samarbete underverken kan uträttas. Ja, jag vet att de flesta idrottare säkert tänker samma och alla kommer inte etta, men vårt silverlag kunde verbalisera detta. Det kan väl få bli en inspiration för alla oss »kulturskolespelare« i årets nya omgång.

Att stå inför utmaningar som det inte är självklart att man klarar av, kräver aktiva val i tanken för att undvika tveksamhetsträsket. Tankar och samtalsämnen har en tendens att uppehålla sig vid det negativa. Men att välja att tala om möjligheter istället för de faktiska hindren, som förvisso också finns, ger energi och mod att nå målet. Det finns forskning som stödjer hur positiv förväntan stärker motivation och prestation.

I Rosenthals berömda försök från 1968 visade han hur slumpvis utvalda barn utvecklades mer än andra (och mer begåvade) barn när de upplevde sig positivt utvalda efter ett test. Vi har ett antal »matcher« att gå i vårt samhälle framöver.

Många nyligen hitkomna barn och ungdomar behöver komma in i vårt samhälle, och bli en del av det, på alla möjliga viktiga sätt. Du kan läsa reportage om barn på flykt i detta nummer. Även kompetensförsörjningen är en utmaning som behöver antas.

Vi kan i våra vardagssamtal välja att lyfta problemen med flyktingsituationen eller om svårigheten kring att hitta rätt kompetens. Men vi kan också likt vårt silverlag välja att prata om vad som talar för att vi kommer att lyckas, att diskutera vilken strategi som behövs, för att besegra starkare motstånd. Då kan vi sparka hem en medalj även om det går via straffsparkar.