Chef för Uppsala kulturskola

Vill du ansvara för Kulturskolans fortsatta utveckling i en expansiv storstad? Drivs du av att ge barn och unga möjlighet att arbeta med olika estetiska uttryckssätt på sin fria tid? Är du dessutom en erfaren ledare med intresse för det pedagogiska ledarskapet, då ska du läsa vidare här.

Uppsala kulturskola är den kommunala kulturskolan. Vi erbjuder undervisning i bild & form, dans, teater, instrumentalundervisning, sång, kör och orkester för alla barn och ungdomar i Uppsala mellan 6 – 20 år. Oavsett vilken grund- eller gymnasieskola du går på kan du delta i vår undervisning, som huvudsakligen sker på den fria tiden.

Vi finns i centrala Uppsala och på ett 40 – tal platser runt om i kommunen och har ett 80-tal medarbetare. Våra pedagoger är högskoleutbildade och undervisar individuellt och i grupp beroende på ämne, stadium och ålder i nära dialog med eleven för att nå bästa resultat. Inom ämneskurserna har vi 2500 elevplatser och vi genomför runt 200 föreställningar och konserter om året.

Nuvarande chef för kulturskolan ska, efter många framgångsrika år, gå i pension och vi söker nu hans efterträdare. Välkommen med din ansökan!

Ditt uppdrag

Du har ledningsansvar för avdelningen Uppsala kulturskola, vilket innefattar ansvar för verksamhet, personal (ca 80 personer), arbetsmiljö och ekonomi. Som avdelningschef ingår du i kulturförvaltningens ledning och rapporterar till förvaltningsdirektören.

Uppdraget innebär att:

 • aktivt bidra till att kommunens kulturpolitiska program verkställs och blir framgångsrikt
 • driva och följa upp verksamheten i enlighet med kulturnämndens verksamhetsplan
 • fortsätta utveckla kulturskolans verksamhet och organisation utifrån det politiska uppdraget
 • aktivt arbeta med att nå verksamhetens målgrupper

I dialog med förvaltningsdirektör, ledning och medarbetare kommer du att arbeta med utvecklingsfrågor inom hela kulturförvaltningen. Du bidrar med driv och vision i utvecklingen av Uppsala kommun som ett ännu mer attraktivt och kreativt samhälle där många vill leva och verka.

Du kommer att arbeta med:

 • stöd till pedagoger och verksamhetens deltagare att nå goda resultat
 • ständiga förbättringar, effektiviseringar och digitalisering
 • samverkan med externa och interna aktörer både inom kultursektorn och andra relevanta samhällsaktörer
 • beredning av ärenden till kulturnämnden som rör Uppsala kulturskola
 • säkerställa att verksamheten präglas av hög professionalitet och utmärkt pedagogik

Kulturskolans verksamhet är delvis förlagd till sena eftermiddagar/kvällar (undervisning efter skoltid), ibland helger (konserter, föreställningar och evenemang). Det innebär att arbetstiden varierar.​​

Din bakgrund

Vi söker dig som har gedigen erfarenhet som ledare och erfarenhet som chef med ansvar för verksamhet, ekonomi, personal och arbetsmiljö eller annan erfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig. Vidare efterfrågar vi erfarenhet av strategiskt arbete i en större, komplex organisation samt intresse för att leda och utveckla en organisation och för det pedagogiska ledarskapet. God vana av att arbeta digitalt och med olika administrativa system är ett krav.

Du har en högskoleutbildning inom pedagogik eller kultur alternativt annan högskoleutbildning som arbetsgivaren bedömer lämplig för tjänsten. Ledarskapsutbildning, gärna med pedagogisk inriktning som exempelvis rektorsutbildning för skolledare på kulturskola, är meriterande.

Vi uppskattar även erfarenhet från följande områden, som vi finner meriterande:

 • arbete inom kulturpedagogisk verksamhet eller liknande
 • förändringsledning och att driva digitalisering
 • att leda specialister
 • arbete inom en politiskt styrd organisation
 • pedagogiskt ledarskap

Vi värdesätter din goda ledarskapsförmåga och att du tar ansvar och driver ditt arbete framåt för att nå resultat. Du har lätt att fatta beslut utifrån tillgänglig information och agera därefter. Vidare förutsätter vi god ekonomisk medvetenhet och förståelse för de faktorer som leder till en verksamhet med ekonomi i balans. Som person har du intresse av att samarbeta och samverka med andra på ett lyhört och smidigt sätt.

 

Sista ansökningsdag: 
23 feb, 2020

Om anställningen

Arbetsort: 
Uppsala
Omfattning: 
heltid
Anställningsform: 
tillsvidare
Tillträde: 
1 aug, 2020
Lön: 
enligt överenskommelse

Om arbetsgivaren

Arbetsgivare: 
Uppsala kommun
Kontaktperson: 
Har du frågor om tjänsten eller rekryteringsprocessen, kontakta: Sten Bernhardsson, förvaltningsdirektör kulturförvaltningen, 018-727 1785 eller Kajsa Angerdal Skoglund, HR-specialist, 072-593 28 06.