Kulturskolerådet arbetar tillsammans med landets kulturskolor kontinuerligt med olika utvecklingsprojekt. Här hittar du de projekt vi arbetar med just nu och de vi har arbetat med tidigare.
Ungas inflytande i kulturskoleverksamhet behöver stärkas. Kulturskolerådet har beviljats ett treårigt projekt från Arvsfonden för att ett antal kommuner ska arbeta för detta. Projektets övergripande syfte är att unga ska få ökat inflytande över kulturskolans verksamhet. Detta ska ske genom ge stöd till unga engagerade i lokala, regionala och nationella plattformar för ungdomsinflytande.
läs merKulturskolerådet vill med projektet Kulturskola och psykisk hälsa ge fler unga bättre uppväxtvillkor genom att förebygga psykisk ohälsa med kulturskolan som resurs. I satsningen får kulturskolor i cirka 30 kommuner pröva nya metoder och arbetssätt, exempelvis "Kulturskola på recept" som handlar om att elever med psykisk ohälsa får förtur till kulturskolan.
läs merGenom ökat samarbete mellan kommuner har barns möjligheter till kulturutövande stärkts i tre regioner. Arvfondsprojektet syftade till att ge fler unga, 6-19 år, bättre uppväxtvillkor och till att bryta utanförskap genom kulturutövande i tre regioner/län. I projektet deltog Norrbotten, Västmanland och Örebro län.
läs merKulturskolerådets projekt Kulturskolan i storstan har under tre år arbetat för att skapa samverkan för att bredda deltagandet samt att skapa nya verksamhetsformer och utbud genom samverkan med civilsamhället. Samverkansstrateger i Malmö, Göteborg och Stockholm har arbetat för att nå ut till fler genom att samverka i sina områden men även mellan städerna.
läs merKulturskolan och barn på flykt - ensamkommande och nyanlända möter Kulturskolan är ett projekt där syftet var att ge ensamkommande och nyanlända unga bättre uppväxtvillkor genom kulturskoleverksamhet. Projektet startade 2016 och avslutades i januari 2019.
läs merI projektet arbetade Kulturskolerådet och LSU med att förnya musik- och kulturskolornas verksamhet genom att ge barn och unga ökad delaktighet och inflytande. Här hittar olika typer av material som kan vara till stöd för dig som är elev, pedagog eller chef i kulturskolan och vill stärka barn och ungdomars delaktighet och inflytande i verksamheten.
läs merRiksförbundet för döva, hörselskadade barn och barn med språkstörning (DBH) drev i samverkan med Kulturskolerådet ett projekt i syfte att tillsammans med barn, föräldrar och ledare, arbeta fram strategier för hur barn och unga med språkstörning ska bli delaktiga i kultur- och idrottsaktiviteter.
läs merProjektet syftar till att stärka barns kulturutövande genom ömsesidigt mentorskap. Barn med funktionsnedsättning är prioriterade i satsningen. I projektet samverkar Kalix, Göteborg och Gävle.
läs merEtt nordiskt utvecklingsprojekt finansierat av Nordiska ministerrådet. Kulturskolerådet driver projektet i samverkan med kulturskoleråden i Danmark, Estland, Finland, Norge och Island.
läs merKulturskola 2030 var ett projekt där Kulturskolerådet tillsammans med SKL behandlade kulturskolans framtidsfrågor. Syftet var att få fram bättre underlag för politiker och beslutsfattare. Ett flertal konferenser och seminarium har skett. Projektet avslutades våren 2015.
läs merI det treåriga projektet På lika villkor har Kulturskolerådet tillsammans med ett antal kulturskolor fokuserat på jämställdhet. Syftet med projektet var en mer jämställd kulturskola och att utveckla ett normkritiskt perspektiv.
läs merRadiohjälpens insamlingskampanj Världens Barn och Musik- och Kulturskolerådet samverkade i kampanjen Världens Barn under 2014. Genom konserter samlades pengar in i humanitärt syfte.
läs mer