Förbättra det regionala stödet till kulturskolorna – Kulturskolerådets förslag till kulturministern
Idag lämnade Kulturskolerådet in ett förslag till kulturministern, förslaget vill ändra hur statens stöd till regional kultur kan justeras i syfte att stärka ungas kulturutövande och kommunernas musik- och kulturskolor.
Kulturskolerådet bedömer att det behövs förbättrade politiska målsättning för att prioritera resurser till barn- och ungdomskultur. Vi kan också konstatera att de regler som styr statens stöd till regional kulturverksamhet behöver utvecklas så att barn och unga kan involveras inom samtliga konstområden.
Kultursamverkansmodellen infördes 2011 och har av regeringen beskrivits som en av de största kulturpolitiska reformerna och omfattar idag ett statligt anslag på drygt 1,3 miljarder. Modellen innebär att staten via regionerna fördelar medel till regionala och lokala kulturverksamheter. Det regelverk som idag styr statens stöd till regional kulturverksamhet (förordning 2010:2012) rymmer biblioteksverksamhet, men inte kulturskoleverksamhet. Förordningen har utmaningar då den blandar såväl konstformer med verksamhetsformer samt vilka delar av kulturlivet den omfattar. Inom film är det hela det filmkulturella området som skall främjas, men inom teater, dans och musik avgränsas stödet till professionella. Den regionala kulturen har starkt bidragit till att utveckla kulturskolornas verksamhet i vissa regioner, exempelvis inom filmområdet. Medan andra regioner menar att gällande förordning försvårar arbete med ungas kulturutövande och samarbete med kulturskolor inom alla konstområden. I vår senaste rapport ”Var kommer barnen in?” kan vi se att endast 36 procent av regionernas kulturverksamhet riktas till unga. Via regionerna finns det goda möjligheter att bidra till att stärka ungas möjligheter till kulturutövande och stärka infrastrukturen för lokal kulturskoleverksamhet. Det är också glädjande att kulturskolornas betydelse har fått en mer central roll i de regionala kulturplanerna. Då är det problematiskt om viljan att satsa på unga ska begränsas av gällande förordning.
Kulturskolerådets bedömning är att nuvarande förordning (2010:2012) bör revideras och tydligare prioritera ungas kulturutövande. Det kan ske genom att antingen lägga till kulturskoleverksamhet (likt bibliotek) eller att punkterna (1 till 7) slås ihop och ersätts med en formulering som täcker in samtliga konstområden och hela det kulturella ekosystemet.
– Den politiska viljan tycks vara stor och många partier lyfter upp kulturskolan och dess betydelse för barn- och unga, men när det kommer till kritan måste vi se över de regelverk som finns som försämrar möjligheterna för kulturskolornas verksamhet och även börja mäta – hur mycket resurser går egentligen till barn och ungas kulturutövande, och är vi nöjda med hur det ser ut? säger Torgny Sandgren, generalsekreterare Kulturskolerådet.
Nuvarande förordning (2010:2012) om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet:
