Vad vill Sverigedemokraterna med kulturskolan?
En ny nationell strategi för kulturskolan antogs under den tidigare regeringen. Den innebar statsbidrag, startskottet för Kulturskolecentrum och lanseringen av Kulturskoleklivet. Men sedan i höstas har vi en ny regering. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna regerar med stöd av Sverigedemokraterna. Vad vill det nya regeringsunderlaget med kulturskolan? Finns det planer på en annan inriktning än den som slagits fast? Vi frågade de fyra partiernas representanter i kulturutskottet vad just deras parti har för planer för Kulturskolan i framtiden.
Alexander Christiansson (SD)
Är kulturskolan viktig?
– Ja, kulturskolan spelar en betydande roll inom den kulturella infrastrukturen. Kulturskolor utgör grunden för att utveckla kulturlivet i framtiden. Kulturskolor fungerar även som en viktig plattform för att introducera och engagera barn och unga i olika konstformer och kulturella uttryck
Vad ser du för utmaningar för kulturskolan framöver?
– Det finns flera utmaningar för kulturskolan idag. Speciellt i mindre kommuner kan verksamheten vara begränsad på grund av mindre resurser. Det kan vara svårt att erbjuda ett brett utbud av kulturella aktiviteter och möjligheter till eleverna på grund av begränsad ekonomi och infrastruktur.
Hur ser du på den nationella politiken för kulturskolan – vilka delar ska vara kvar framöver?
– Det är en fråga som vi får återkomma till, vi är en i en tidig process med att förhandla höstbudgeten med våra samarbetspartier.
På vilket sätt kan staten bäst stötta kommunernas kulturskoleverksamhet?
– Framför allt behöver staten vara lyhörd och uppmärksamma de insatser som kulturskolorna i Sverige önskar. Även om kulturskolan är en kommunal angelägenhet, finns det allmänna åtgärder som önskas samordnas av kulturskolorna. Vi anser att dessa åtgärder bör tillgodoses genom dialog och samarbete med berörda parter.