Stäng

Ungas inflytande i kulturskolan

Ungas delaktighet och inflytande inom kulturskolan behöver stärkas. Kulturskolerådet driver därför, med stöd av Allmänna Arvsfonden, ett treårigt projekt där kommuner över hela landet arbetar med att utveckla arbetssätt för ökat ungt inflytande – på lokal, regional och nationell nivå. 2024 går projektet in i sitt sista år.

Kulturskolerådets rapport ”Ungas inflytande” visar på ett behov av erfarenhetsutbyte och kunskap om dessa frågor ute i kulturskolorna. Vi vill fokusera på de unga i projektet genom att ge dem verktyg och kunskap om organisering, demokratiska-och medskapandeprocesser samt inflytandefrågor i allmänhet –  så att de kan ta initiativet lokalt med hjälp av processtöd från projektgruppen och andra vuxna i deras närhet. I förlängningen är syftet att detta även ska bidra till utvecklingen mot en mer demokratisk och inkluderande kulturskola som är öppen och tilltalande för alla unga.

Projektets övergripande syfte är att unga ska få ökat inflytande i kulturskolans verksamhet. För att nå det krävs tät dialog och samarbete mellan unga och vuxna, samt ett maktskifte där unga har möjlighet att tycka till och bestämma över beslut som rör dem. Inom projektet arbetar vi därför med att sprida information kring inflytandefrågor till unga och vuxna inom Kulturskolan i syfte att ge konkreta metoder för unga och vuxna att mötas. Projektgruppen finns till för stöd och bollplank när lokala forum för ungt inflytande skapas eller utvecklas på Kulturskolorna, exempelvis föreningar eller ungdomsråd, och kring hur en kan arbeta med ungt inflytande utöver dessa organiserade forum - eftersom alla barn och unga har rätt till inflytande även om de inte är engagerade i ett ungdomsråd.

Inom projektet arrangeras också regionala och nationella träffar med temat inflytande och delaktighet för att unga ska få möjlighet att träffa andra unga som arbetar mot samma mål. Vi vill öka möjligheterna för de unga i kulturskolan att själva vara drivande i processen, då vi anser att ett långsiktigt hållbart inflytande behöver ha en stark förankring i målgruppen. Löpande under projektet arbetar vi med att synliggöra lärande exempel samt ta fram metodmaterial för hur en kan arbeta för ökat ungt inflytande, vilket vi kommer att sammanställa i en metodbok vid projektets slut. I projektet deltar kommuner från 6 regioner och några enskilda kommuner utöver det.

Målet är också att det efter projekttidens slut ska finnas ett stabilt nationellt nätverk för ungas inflytande – ett mål som projektet är på god väg att nå i och med att KNUT (Kulturskolans Nytänkande Ungas Talan) officiellt startades i mars 2023 och är på god väg att forma sin organisation och verksamhet. KNUT är en ideell förening med unga medlemmar från kulturskolor i hela Sverige som arbetar nationellt med att sprida information och synliggöra ungt inflytande inom Kulturskolan. 

Projektet sker i samverkan med nationella och regionala samordnare.

 

Kontaktpersoner

Kulturskolerådet

Camilla Freedman – projektansvarig
camilla@kulturskoleradet.se

Regionala kontaktpersoner

Dalarna
Lena Karsikas 023 820 46
lena.karsikas@falun.se

Gävleborg
Rickard Edbom 0650-19590
rickard.edbom@hudiksvall.se

Jönköping
Fredrik Blomster 036 10 57 16
fredrik.blomster@jonkoping.se

Norrbotten
Åsa Lundmark 0920-23 66 65
asa.lundmark@norrbotten.se

Skåne
Anja Nilsson
anja.nilsson@eslov.se

Stockholm
Beata Alving 073-666 31 01
beata.alving@sigtuna.se

Sjuhärad
Anna Rådvik 072-160 05 50
anna.radvik@boras.se